Koła 0 Napisano 5 Października 2016 Share Napisano 5 Października 2016 Witam! Mój pracodawca wymyślił sobie, że szkolenie BHP będzie odbywało się po pracy, w czasie wolnym. Jest na tyle cwany, że nie chce tracić czasu kiedy pracujemy na szkolenia. Czy coś takiego jest dozwolone? Czy muszę się na to godzić? Odnośnik do odpowiedzi
Szefowa 0 Napisano 6 Października 2016 Share Napisano 6 Października 2016 Nie musisz, jest to zakazane. Badania okresowe, szkolenia bhp (wszelkie) mają być przeprowadzone w czasie pracy. Jeśli pracodawca nie spełnia tego warunku, to naraża się na karę rzędem 1-30 tys. zł. Jeśli chcesz dalej ruszyć temat, to zgłoś te naruszenie do PiP. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi
Michał 0 Napisano 10 Października 2016 Share Napisano 10 Października 2016 Szefowa ma rację, coś takiego nie ma mieć prawa! Odnośnik do odpowiedzi
Koła 0 Napisano 10 Października 2016 Autor Share Napisano 10 Października 2016 Dnia 6.10.2016 o 23:39, Szefowa napisał: Nie musisz, jest to zakazane. Badania okresowe, szkolenia bhp (wszelkie) mają być przeprowadzone w czasie pracy. Jeśli pracodawca nie spełnia tego warunku, to naraża się na karę rzędem 1-30 tys. zł. Jeśli chcesz dalej ruszyć temat, to zgłoś te naruszenie do PiP. Pozdrawiam Czyli nasz szef wszystkich robi nas w balona. Czy jeżeli zgłoszę coś takiego do PIPu to mój szef dowie się, że to ja zgłaszałem? Czy będzie to anonimowe? Nie chciałbym mieć jakiś problemów z pracy z tego powodu. Odnośnik do odpowiedzi
ChMS 0 Napisano 20 Listopada 2016 Share Napisano 20 Listopada 2016 Tak długo jak pracuję, to nigdy nie spotkałem się z taka praktyką, żeby szkolenia BHP czy jakiekolwiek inne były wykonywane w czasie wolnym. W jednym zakładzie pracy faktycznie szkolenia były w weekend ale były to nadgodziny, które zostały nam wypłacone więc nie było z tym żadnego problemu. W kodeksie pracy, art 211 to opisuję dokładnie z tego co pamiętam. Odnośnik do odpowiedzi
domestos 0 Napisano 23 Listopada 2016 Share Napisano 23 Listopada 2016 Dnia 10.10.2016 o 11:52, Koła napisał: Czyli nasz szef wszystkich robi nas w balona. Czy jeżeli zgłoszę coś takiego do PIPu to mój szef dowie się, że to ja zgłaszałem? Czy będzie to anonimowe? Nie chciałbym mieć jakiś problemów z pracy z tego powodu. Tego dokładnie nie wiem, ale może będzie możliwość zastrzeżenia anonimowości. Jeśli da się to tak załatwić to z pewnością szef nie dowie się, że to Ty złożyłeś skargę i wtedy masz spokój. Ale jeśli nie bedzie się dało tak tego załatwić to może się zabezpiecz i poproś kogoś jeszcze w pracy, zeby złożył skargę z Tobą. Poza tym powinny być jakieś zabezpieczenia na takie sytuacje, żebyś nie stracił pracy. Zorientuj się i daj znać, chętnie się dowiem jak to wygląda. Odnośnik do odpowiedzi
Arkadiusz85 0 Napisano 27 Listopada 2016 Share Napisano 27 Listopada 2016 Takie szkolenie w czasie wolnym może być przeprowadzone jak zostanie potraktowane jako nadgodziny. Odnośnik do odpowiedzi
GosiaSH 0 Napisano 22 Lipca 2019 Share Napisano 22 Lipca 2019 Szkolenia BHP poza czasem pracy mogą być realizowane tylko pod warunkiem zgody pracowników i tylko wtedy gdy nie jest to traktowane jako czas wolny, a normalnie odpłatny czas pracy jako nadgodziny realizowane na potrzeby szkolenia BHP Odnośnik do odpowiedzi
Rafał Wielgus 106 Napisano 3 Września 2019 Share Napisano 3 Września 2019 No właśnie GosiaSH. To jest prawidłowa odpowiedź. Nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby szkolenia BHP realizować w czasie wolnym "po pracy" np ze względu na linię technologiczną, itp. Ale ten czas musi być oddany jako nadgodziny lub zapłacony. Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi